Deniz Kabuklari

shells4.jpg

Kumsalda oyun oynarken kucuk cocuklar gorur, kendi kucuklugumu hatirlardim.Sahilde onlarca deniz kabugunu toplar kartondan yaptigimiz gemi maketlerini kaplardik.Gerci pek birseye benzemezdi ama yinede zaman oldurmek ve renkli renkli kabuklari toplayip arsivcilik yapmak icin guzel bir ugrasiydi.

Zaman icinde gordumki bizim bu yaptigimiz oyun amacli isi meslek edinip bulunmasi zor deniz kabuklari pesine dusen ciddi kolleksiyonerler var. Tabi bizim gibi pek anlamasa da hosuna gittigi icin biriktirip saklayanlar da hic de az degil.

Hatta bu işe merak salan Toygar Bilgin, denizin bu hazineleriyle ilgili ‘Deniz Kabukları Dunyası’ isimini verdigi bir de kitap yazmıs. En buyuk istegi amator deniz kabugu koleksiyoncuları ve meraklilari icin yazdigi kitabini, sponsor bulup bastirmak. Toygar Bilgin, deniz kabukları koleksiyonculugunun ta Aristo’ya kadar uzandiğini soyluyor. Hatta deniz kabugu koleksiyonculari tarafindan cok iyi bilinen Tellina, Nerita, Argonauta gibi deniz kabugu ailelerinin veya baska bir deyimle Omurgasızlarin isimlerini de icat etmis. Deniz kabugu, mollusc adı verilen yumusakcanın baska bir deyimle omurgasizlarin da dis iskeleti. Kabuk, kalsiyumdan olusuyor. Hayvanlarin kaniyla deniz suyundan aldiklari kalsiyum karisarak bu kabuklari olusturuyor. Yumusakcalar buyudukce kabuklar da buyuyor. Bugune kadar 100 binden fazla cesit deniz kabugu bulunduğunu soyluyor Bilgin. Kabuklar bicimlerine gore 5 ana sinifa ayriliyor. Her sinifinda kendi alt sinifi var.

Koleksiyoncuların ellerinde bulunan mukemmel bicimli, son derece ilginc boyutlu, esrarengiz renkli deniz kabuklarina bizim sularimizda rastlamak mumkun değil. Bunlar daha cok Pasifik, Uzakdogu sahillerinde bulunan kabuklar.Ancak yukarida belirttigim gibi profesyonel kolleksiyonerler  internetten Shells Shop’lara girerek bunlari satin aliyor.

Bunlarin en meshurlarindan biri:  http://www.seashellcity.com/

Gerci bizim bunlarin kolleksiyonunu yapmak icin harcayacagimiz para luks gibi de gozukse birbirinden renkli ve saglam kabuklar kullanilarak yapilmis aksesuvarlar bizim deniz kabuklari kapladigimiz kartondan gemi maketlerinden cok daha estetik.

Bundan sonra kumsalda gordugunuz deniz kabuklarina alici gozle bakin isterseniz.Aslinda emin olabilirsiniz ki onlarin da icinde canli yasiyordu bir zamanlar ve onlarla cok da guzel seyler yapilabilir.

Sevgiler. 

shell.jpg

sleee.jpg

 

 yardim : Ayse Dural

Comments are closed.