Dunya Siyasetini Degistiren KAPTAN

KACAK YOLCULAR 

Sahilde yuruyordu kaptanimiz, gemisini limana baglamanin huzuruyla.Ne de olsa derler ya en kotu liman en iyi denizden iyidir.

Disari cikamasam bile en azindan sahilde yuruyim de hem uzerimdeki elektrigi atayim , hem de  biraz spor yapmis olurum diye.

Bir taraftanda gemisine bakiyordu , eh nede olsa borda kirli olabilir , bir seyler akiyordur , dokuluyordur vs.

O da ne ?? 

Kumanyaligin oldugu yerden denize muz kabuklari atiliyor. Birileri icerde muzlari yeyip yeyip lumbuzdan kabuklarini atiyor.

Hemen gemiye gitti , cabuk bakin dedi kim bu kumanyalik dusmanlari.

Gemiciler kumanyaliga gittiler, kaportayi actilar, ne gorsunler.Kacak yolcular.

Aslinda amaclari Ispanya’ya gitmekti.Orada cok resim basta olmak uzere sanatla ugrasip para kazanacak ve Avrupa’yi dolasacak maceraperestler.Tabi hemen gemiden atildilar , onlarda limanda dolasmaya devam etti.

Sonrasini bilemiyorum disari ciktilar mi ya da direkt olarak baska gemiye binip Latin Amerika’ya mi gittiler ama bildigim o iki kacagin birinin adi Ernesto Che Guevara  , digeri ise yakin arkadasi Gonzales Blanco idi. 

Sonrasinda guneye giden Che once Arjantin´i sonra butun Latin Amerika´yi dolasti; cuzzam ve tropikal hastaliklari uzerinde calismalar yapti. Cok kere bisiklet ya da motorsikletle, bes parasiz, kimi yerde mola verip hamallik, iscilik, gemi tayfaligi, hekimlik ve hatta bulasikcilik yaparak tamamladigi bu macerali gezide Che Guevara, yurdunun ve kitasinin gerceklerini yakindan tanidi.Oradan Peru´ya gecerek yerliler hakkinda daha once yayinlanan bir incelemesi yuzunden tutuklanip cezaevine gonderildi. Hapishane´de Perulu solcularla tanisti, bir sure sonra da serbest birakildi. Yoluna devam ederken Ekvardor´a ugradi. Burada avukat Ricardo Rojo ile tanisti. Bu tanisma Che´nin hayatinda bir donum noktasidir. Rojo onu Venezulla´ya gitmekten caydirip, devrimci hukumetin isbasinda bulundugu Guetemala´ya goturdu. Che Guetemala´daki dag koylerinde doktorluk yapti. Devrimci Arbenz hukumeti, distan da desteklenen sagci bir hukumet darbesiyle devrilince, Arjantin buyukelciligine siginmak zorunda kaldi. Arbenz´in hayranlarindandi.Devrimcilerin safina katildi ve perde arkasinda Guetemala´li gencleri orgutlemeye giristi. Faaliyetleri ogrenilince elcilik binasinda kapi disari edildi. Guetemala´da kalmayi tehlikeli bularak Meksika’ya gitti.

Ernesto Che Guevara, Guetemala´da iken bircok Küba´li surgunle, bu arada Fidel Castro´nun kardesi Raul ile tanisip arkadaslik kurmustu.Kuba´yi onlardan ogrendi. Meksika´da Fidel Castro ve arkadaslariyla tanisarak Kuba devrimcilerine katildi. Granma yatiyla Kuba´ya ilk varanlardandi. Devrimci savasin en on saflarinda yer aldi, kendisine binbasi rutbesi verildi.

Kaynaklarda kaptanin ismini gecmiyor ama su bir gercekki sanirim o kaptan o iki genci gemiden atmasaydi belki bugun Che ismi sayili Ispanyol sanatcilar arasinda geciyor olabilirdi.Sanat mi kaybetti , siyaset mi kazandi bu artik sizin yorumunuza kalmis.

 “Hasta la victoria, siempre”  (Zafere kadar, daima)

Sevgiler.

Comments are closed.